Pinka!

smażone krewetki z różowym sosem (code di gamberi fritte in salsa rosa) »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Oboje bardzo lubimy krewetki. Postanowiliśmy poszukać u Włochów jakiś nowych inspiracji związanych z tymi przepysznymi żyjątkami morskimi :) Przepis z "SS".

Składniki:

2 łyżki sosu pomidorowego (przecier bądź passata)
2 łyżki śmietany 30%
sok z ćwiartki cytryny
200 ml białego wina
1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
10 krewetek
białko z 1 jajka
olej do smażenia
mąka do obsypania
sól i pieprz



Wymieszajcie ze sobą sos pomidorowy, śmietanę i sok z cytryny, posólcie i popieprzcie do smaku, odstawcie. W osobnym naczyniu połączcie ze sobą wino, szczyptę soli, wyciśnięty czosnek i imbir. Do przygotowanej marynaty wrzućcie krewetki, wymieszajcie i odstawcie na 1 godzinę. Rozgrzejcie w garnku olej do smażenia. Rozbełtajcie białko w misce. Na talerz wysypcie trochę mąki. Krewetki w marynacie zanurzcie w białku, następnie obtoczcie delikatnie w mące i wrzućcie na gorący olej. Smażcie aż zmienią kolor na złoto-brązowy. Wyjmijcie krewetki łyżką cedzakową i osuszcie na ręczniku papierowym. Posólcie i podawajcie z sosem, podanym w osobnym naczyniu. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować