Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

zupa porowa z szynką parmeńską

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (02.10.2013 13:09:03)
zupa porowa z szynką parmeńską « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Jesień to czas zup, najlepsze na szybkie rozgrzanie i naładowanie akumulatorów.

Składniki:

5-6 porów, białe i jasnozielone części
4-5 plastrów szynki parmeńskiej, pokrojonej w paski
2 łyżeczki świeżych liści tymianku
1 łyżka mąki
1 l bulionu drobiowego
4 ziemniaki, obrane, pokrojone w 2 cm kostkę
2 małe liście laurowe
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
oliwa
sól
pieprz


Pory przekrójcie wzdłuż, a następnie na półplasterki. Oliwę rozgrzejcie na patelni o grubym dnie, wrzućcie szynkę i smażcie, aż stanie się chrupiąca, ok. 5 minut, przełóżcie na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzućcie pora i posólcie go. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i smażcie ok. 10 minut, aż por będzie miękki, czasem zamieszajcie. Dodajcie tymianek, mąkę i smażcie, aż cała mąka się wchłonie. Ogień zwiększcie do dużego i cały czas mieszając dodawajcie stopniowo bulion, ziemniaki, liście laurowe, doprawcie pieprzem, przykryjcie i doprowadźcie do wrzenia. Następnie zmniejszcie ogień i gotujcie 6 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Zdejmijcie z ognia, odstawcie na 15 minut, żeby ziemniaki całkowicie zmiękły. Z zupy usuńcie listki laurowe i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Podawajcie posypaną szczypiorkiem i podsmażoną szynką parmeńską. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować