Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

tarta z wołowiną i pieczarkami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (07.10.2013 13:47:15)
tarta z wołowiną i pieczarkami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Sycąca, pożywna, zaspokoi większy głód.

Składniki:

kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
9 łyżek zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
farsz:
500 g zmielonej wołowiny
100 g pieczarek, podsmażonych na maśle
2 łyżeczki świeżego tymianku
2 pory, posiekane
oliwa
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 30%
1/4 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 szklanki twardego, startego sera, daliśmy długo dojrzewający
szczypta soli

Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które nakłujcie delikatnie widelcem i obciążcie np. fasolą. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na rozgrzaną oliwę wrzućcie pora, smażcie aż zmięknie, dodajcie mięso i je usmażcie, posólcie, dodajcie usmażone wcześniej pieczarki, wymieszajcie, odstawcie. W misce połączcie ze sobą jajka, śmietanę, mleko, gałkę, tymianek, połowę sera, sól. Na podpieczone ciasto wyłóżcie mięso z porem, zalejcie wszystko miksturą z jaj i śmietany. Posypcie pozostałym serem. Pieczcie ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować