Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

w

Prosto Z Kuchni

ponad 3 lata temu (16.10.2013 12:09:52)
zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Co może być jesienią lepszego od miski gorącej, pysznej zupy? My już wiemy co!

Składniki:

2 duże czerwone papryki
2 puszki pomidorów
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól
pieprz
kleks śmietany



Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Paprykę umyjcie, osuszcie i wytnijcie z niej gniazda z nasionami. Pieczcie ok. 15-20 minut, aż zacznie robić się czarna. Upieczoną przełóżcie do worka foliowego i szczelnie zamknijcie na 10 minut, łatwiej teraz obierzecie ją ze skóry. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło z oliwą, wrzućcie cebulę, podsmażcie chwilę, dodajcie czosnek i smażcie aż się zeszklą. Dodajcie upieczoną paprykę, wymieszajcie i smażcie ok. 3 minut. Wlejcie pomidory, wymieszajcie, zmniejszcie ogień i gotujcie bez przykrycia 20 minut. Zmiksujcie, posólcie i popieprzcie do smaku. Rozlejcie zupę do misek, dodajcie śmietanę. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować