Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

chlebek naan

w

Prosto Z Kuchni

ponad 6 lata temu (17.10.2012 12:51:08)
chlebek naan « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Świeżo upieczony, płaski chlebek naan będzie idealny na śniadanie jak i na kolację. W połączeniu z hummusem i pastą z bakłażanów z pewnością uszczęśliwią Wasze żołądki :)

Składniki:

3/4 szklanki ciepłej wody,
1 opakowanie (7 g.) suchych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka soli,
1/4 szklanki mleka,
1 jajko,
klarowane masło do smarowania placków,
1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina oliwy do smażenia.

Rozpuśćcie w osłodzonej wodzie drożdże i odstawcie na ok. 10 minut.W misce wymieszajcie mąkę z solą. W innej misce wymieszajcie delikatnie mleko, jajko i oliwę. Połączcie drożdże z mlekiem, jajkiem i oliwą i wlejcie do miski z mąką. Wymieszajcie wszystko, zagniećcie gładkie ciasto. Przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawcie na półtorej godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Przez chwilę zagniatajcie ciasto żeby je odgazować. Podzielcie je na 8-10 części. Uformujcie z każdej kulę i pozostawcie na 20 minut. Następnie rozwałkujcie na 3-4 mm. placki. Smażcie chlebki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni po 2 minuty z każdej strony. Gotowe placki posmarujcie delikatnie masłem i zawińcie w ściereczkę żeby pozostały miękkie. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować