Pinka!

Kinga P.
Kinga P. przypięła

pasta z pieczonej papryki z orzechami laskowymi

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (01.12.2013 10:00:33)
pasta z pieczonej papryki z orzechami laskowymi « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 5

Świetna do pieczywa , na śniadanie czy przystawkę. Możecie posmarować nią chlebek naan, tortillę czy naleśniki.

Składniki:

2 duże czerwone papryki
3/4 szklanki orzechów laskowych
1 kromka chleba
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Papryki przekrójcie na pół, oczyśćcie z gniazd i pieczcie ok. 15-20 minut, aż skórka będzie czarna. Na chwilę przed końcem włóżcie obok kromkę chleba i ją mocno spieczcie.
Gorące jeszcze papryki włóżcie do worka foliowego i zamknijcie szczelnie na ok. 10 minut, dzięki temu łatwiej obierzecie potem paprykę.
W malakserze zmiksujcie kromkę chleba z wędzoną papryką na grube okruchy, dodajcie 100 ml wody i ponownie zmiksujcie. Dodajcie orzechy, obraną paprykę, cukier, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, miksujcie i jeśli trzeba dodajcie trochę oliwy, żeby była gładka konsystencja. Wstawić do lodówki aby się chwilę przegryzła. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować