Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

bajgle z serkiem cytrynowym i wędzonym łososiem

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (15.02.2014 11:57:04)
bajgle z serkiem cytrynowym i wędzonym łososiem « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Postanowiliśmy upiec swoje pierwsze bajgle :)
Przepis na ciasto podpatrzyliśmy u Tomka Woźniaka, ukazał się w miesięczniku Kuchnia w ubiegłym roku.

Składniki: (8-12 bajgli)

2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 szklanki ciepłej wody
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
sezam do posypania
rozbełtane żółtko



150 g serka śmietankowego, kremowego
skórka starta z 1 cytryny
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
150 g wędzonego łososia

W misce połączcie wszystkie składniki ciasta oprócz sezamu i żółtka. Zagniećcie ciasto ręcznie, róbcie to aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli jest za luźne, wsypcie trochę mąki, jeśli za suche, dolejcie trochę wody. Podzielcie ciasto na 8-12 części i połóżcie na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie na 45 minut, żeby bułki wyrosły. Uformujcie z nich kule, zróbcie dziurkę kciukiem, jeśli robicie więcej, ale mały bułek, proponujemy włożyć do środka korki po winie, żeby dziurki Wam nie zarosły. Posmarujcie je żółtkiem, posypcie sezamem, pieczcie w piecu rozgrzanym do 180'C przez 15-20 minut, aż się zrumienią. W międzyczasie połączcie ze sobą składniki serka. Gotowe, ciepłe bajgle przekrójcie wzdłuż, posmarujcie serkiem, wyłóżcie łososia, którego możecie skropić cytryną. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować