Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

marokańskie pulpeciki z kardamonem

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (17.02.2014 12:27:26)
marokańskie pulpeciki z kardamonem « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Pełne wyrazistych smaków, w aksamitnym sosie tahini.

Składniki:

500 g mielonego mięsa (użyliśmy wołowo-wieprzowego)
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej drobno
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 cm posiekanego drobno imbiru
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajko
garść posiekanej mięty
garść posiekanej kolendry
garść posiekanej natki pietruszki
skórka starta z 2 cytryn
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki rozdrobnionego sera feta
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka rozdrobnionego w moździerzu kardamonu
olej do smażenia

sos:

2/3 szklanki pasty tahini
sok z 1 cytryny
3/4 łyżeczki soli
woda


Rozgrzejcie piekarnik do 180"C. Mięso wymieszajcie dokładnie ze wszystkimi składnikami. Utwórzcie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażcie na rozgrzanym oleju z obu stron. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, ułóżcie na nim pulpety. Pieczcie ok. 12 minut. W międzyczasie przygotujcie sos. Wymieszajcie pastę tahini z sokiem cytryny, powoli dodajcie wodę, aż sos będzie gładki i jedwabisty, posólcie. Pulpety podawajcie z sosem, posypane kolendrą, dobrze smakują z ryżem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować