Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami na jabłkowym cydrze

w

Prosto Z Kuchni

ponad 3 lata temu (27.03.2014 12:43:18)
gulasz wieprzowy z suszonymi śliwkami na jabłkowym cydrze « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Znów sięgamy do naszej przepastnej księgi z zupami. Ten gulasz naszym zdaniem lepiej sprawdza się jako danie do serwowania z ziemniakami, kuskusem czy też ryżem. Jako gęsty sos. Warto dodać do niego mniej płynów i zjeść go właśnie w takiej formie. Oczywiście wybór należy do Was! Podajemy niżej oryginalny przepis.

Składniki: (6 porcji)

750 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w kostkę 4 cm
1 duża cebula, pokrojona w pióra
4 ząbki czosnku, posiekane
1 duży słodki ziemniak, pokrojony w kostkę (użyliśmy zwykłego)
375 ml jabłkowego cydru
500 ml bulionu drobiowego
185 g suszonych śliwek
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki

Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. 2 łyżki oliwy rozgrzejcie w sporym rondlu na dużym ogniu. Wieprzowinę doprawcie solą i pieprzem. Wieprzowinę smażcie partiami, aż się zrumieni ze wszystkich stron, odłóżcie ją do osobnej miski. Ogień zmniejszcie do średniego, dolejcie resztę oliwy. Wrzućcie cebulę, czosnek i ziemniaki i smażcie, aż warzywa zmiękną. Zalejcie wszystko cydrem, doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie wieprzowinę, bulion oraz śliwki, dokładnie wymieszajcie. Przykryty dobrze rondel wstawcie do rozgrzanego pieca na 1,5 godziny. Doprawcie solą i pieprzem. Posypcie pietruszką. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować