Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

risotto z grzybami na czerwonym winie

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (01.04.2014 13:03:07)
risotto z grzybami na czerwonym winie « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Postanowiliśmy przygotować nasze pierwsze risotto. Po pomoc udaliśmy się do specjalistów, Włochów i ich kulinarnej biblii, "The silver spoon".

Składniki:
100 g suszonych grzybów, użyliśmy borowików i podgrzybków
200 ml czerwonego, wytrawnego wina (w przepisie: Barolo)
350 g ryżu do risotto
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
4 pomidory, posiekane (użyliśmy całych z puszki, bez zalewy)
natka pietruszki, posiekana
40 g parmezanu, startego
ok. 1,5l warzywnego wywaru
listki z 2 gałązek rozmarynu, posiekane
kilka liści szałwii, posiekane
kilka liści bazylii, posiekane
2 łyżki oliwy
40 g masła
sól, pieprz

Grzyby moczcie w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, odcedźcie i posiekajcie. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie cebulę, czosnek i zioła, smażcie aż warzywa zmiękną. Dodajcie posiekane pomidory i smażcie ok. 15 minut. Dodajcie grzyby, posólcie i popieprzcie do smaku, gotujecie kolejne 15 minut. Wsypcie ryż, wymieszajcie, aż cały ryż pokryje się sosem. Dodajcie wino i czekajcie aż odparuje. Dodajcie pietruszkę. Stopniowo dodawajcie wywar, po 200-300 ml, czekajcie aż ryż wchłonie jedną porcję, potem dodajcie następną. Wszystko potrwa do ok. 30 minut. Podawajcie ze świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować