Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

falafel

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (31.10.2012 11:31:36)
falafel « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Pierwszy raz jadłem grubo ponad dekadę temu w stołecznej Samirze. Miłość trwa po dziś dzień. Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz wpadłem na to, że możemy zrobić je sami :)

Składniki na ok. 20 sztuk:

1 puszka ciecierzycy,
1/2 puszki zielonego groszku,
1 średniej wielkości cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej kolendry,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka utartych ziaren kolendry,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4-6 łyżek mąki,
1/2 litra oleju roślinnego do smażenia.

Ciecierzycę, groszek, posiekaną cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, paprykę, posiekany czosnek, kumin i utarte w moździerzu ziarna kolendry wrzućcie do miski malaksera i zmiksujcie tak, żeby masa pozostała grudkowata. Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze raz przez chwilę miksujcie. Masa powinna być ziarnista. Pozostawcie ją na ok. godzinę w lodówce.

Wyjmijcie z lodówki i uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka o głębokim dnie wlejcie olej. Poczekajcie jak się dobrze rozgrzeje. Wrzućcie kotleciki i smażcie aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Wrzucajcie partiami tak żeby miały trochę miejsca w garnku. Gotowe przełóżcie do odsączenia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawajcie z pitą albo chlebkiem naan i gęstym jogurtem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować