Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

terrina łososiowa z ogórkiem i imbirem

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (18.04.2014 11:33:18)
terrina łososiowa z ogórkiem i imbirem « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Świetna propozycja na przystawkę. Idealna na Wielkanoc dla wielbicieli ryb. Lekka, łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

2 filety świeżego łososia (ok. 250 g)
sok z 1/2 cytryny
25 g masła
150 ml tłustej śmietany
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 szalotka, posiekana
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 łyżka białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki posiekanego drobno świeżego ogórka
4-5 liści mięty, posiekanych
2 łyżeczki żelatyny do mięs i ryb (rozpuszczonej w 200 ml wody)

Do rondla wrzućcie łososia, sok z cytryny, masło, śmietanę, włączcie średni ogień. Wymieszajcie, dodajcie czosnek, szalotkę, imbir, paprykę i wino. Gotujcie ok. 10 minut, mieszając, połowa płynów powinna odparować. Jak łosoś będzie już ugotowany, dodajcie liście mięty i przelejcie wszystko do malaksera, zmiksujcie. Dodajcie ogórka i rozprowadzoną w ciepłej wodzie żelatynę. Przelejcie masę do foremek na muffiny. Wstawcie do lodówki na kilka godzin. Niedługo przed podaniem włóżcie terrinę w formie na chwilę do zamrażarki (ok. 10-15 minut), łatwiej ją teraz wyjmiecie i będzie smaczniejsza. Podawajcie z cząstkami cytryny. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować