Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

pulpety z łososia z rukolą w sosie limonkowym

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (09.05.2014 11:57:28)
pulpety z łososia z rukolą w sosie limonkowym « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Dawno nie prezentowaliśmy Wam przepisu autorstwa profesjonalnego kucharza. Dziś Chris Horridge, znany kucharz brytyjski, dla którego gwiazdki Michelina to przysłowiowa bułka z masłem :)

Składniki: (4 porcje)

200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę 1,5 cm
200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 1 cm
pęczek natki pietruszki, posiekany
sok z 1 cytryny
200 g bułki tartej
2 jajka, rozbełtane
100 g mąki pszennej
200 ml oleju roślinnego
sól
pieprz
garść rukoli
kilka odsączonych kaparów

sos do rukoli:

skórka starta z 1 limonki
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy

Ziemniaki ugotujcie do miękkości, odcedźcie i przełóżcie do rondla, ustawionego na małym ogniu, poczekajcie ok. 5 minut aż ziemniaki się lekko osuszą. Dodajcie do nich łososia, wymieszajcie, niech łosoś zacznie się gotować od ciepła ziemniaków, ok. 5 minut. Dodajcie pietruszkę, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia. Na 3 osobnych talerzach przygotujcie mąkę, jajko i bułkę tartą. Wymieszajcie składniki sosu do rukoli. Rozgrzejcie na patelni olej, z masy rybnej utwórzcie zgrabne pulpety, obtoczcie je kolejno w mące, jajku i bułce. Smażcie ok. 3 minuty z każdej strony, uważając, żeby nie spalić pulpetów. Usmażone odstawcie na chwilę na papierowy ręcznik. Rukolę wymieszajcie w sosie limonkowym. My swoje pulpety podaliśmy z ryżem. Obok wyłóżcie kilka kaparów. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować