Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

młode ziemniaki zapiekane z szałwią w śmietanie

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (31.07.2014 12:46:32)
młode ziemniaki zapiekane z szałwią w śmietanie « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Lubimy ziemniaki, nawet bardzo! Poniższe danie pałaszowaliśmy więc bez niczego, Wy, jeśli macie ochotę podajcie je jako przystawkę, dodatek do dania głównego.

Składniki:

młode ziemniaki, ile Wam się zmieści do naczynia żaroodpornego, wyszorowane, przekrojone wzdłuż
gęsta, tłusta śmietana, tyle, żeby pokryła ziemniaki do połowy ich wysokości
garść świeżej szałwii
sól
pieprz

Ziemniaki ułóżcie na jednym poziomie w naczyniu żaroodpornym. Posypcie je liśćmi szałwii, zalejcie śmietaną, posólcie i popieprzcie. Przykryjcie folią aluminiową. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 160'C i pieczcie przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zdejmijcie folię i wstawcie ziemniaki na najwyższą półkę, żeby się ładnie przypiekły. Niech Was nie korci, żeby zwiększyć temperaturę, dzięki długiemu pieczeniu ziemniaki lepiej wchłoną śmietanę :) Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować