Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

pizza z dynią, szpinakiem i orzechami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 3 lata temu (30.10.2014 12:42:18)
pizza z dynią, szpinakiem i orzechami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Dynia, dynia wszędzie dynia. Na pizzy zatem też. Do tego w towarzystwie karmelizowanej cebuli. Toczyliśmy w domu wojnę o ostatni kawałek.

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

Zacznijcie od przygotowania pieczonej dyni.
800 g dyni, bez skóry i nasion
oliwa
sól

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Dynię pokrójcie w kostkę ok. 3 cm. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie na nią dynię, skropcie oliwą, posólcie i pieczcie 40 minut. W połowie pieczenia przełóżcie kawałki dyni na drugą stronę.

Przygotujcie karmelizowaną cebulkę.
3 duże czerwone cebule
łyżka oliwy
łyżeczka brązowego cukru
czerwone wino

Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Wrzućcie cebulę, zamieszajcie i smażcie na małym ogniu. Po ok. 5 minutach dodajcie cukier i dobrze wymieszajcie. Po kolejnych 5 minutach dodajcie 2-3 łyżki czerwonego wina. Wymieszajcie i smażcie ok. 15-20 minut. Od czasu do czasu zamieszajcie.

Przygotujcie sos do pizzy.
1 puszka pokrojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
sól
garść świeżych liści bazylii

Na oliwie podsmażcie czosnek. Dodajcie pomidory i sól. Smażcie na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec smażenia dodajcie porwane listki bazylii.

Do pizzy będziecie jeszcze potrzebować:
2-3 garście szpinaku baby
150 g startego sera mozzarella
75 g pokruszonego sera feta
1/2 szklanki posiekanych orzechów
rukolę do przybrania

Rozgrzejcie piekarnik do 230 stopni. Rozprowadźcie ciasto na blasze do pieczenia. Posmarujcie ciasto kilkoma łyżkami sosu. Następnie rozrzućcie na cieście szpinak, cebulę, dynię, orzechy i na końcu sery. Pieczcie przez 10-15 minut. Uważajcie żeby nie trzymać zbyt długo w piecu.
Przed podaniem rozrzućcie na pizzy rukolę. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować