Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

precle z kminem i kuminem (Ka'ach bilmalch)

w

Prosto Z Kuchni

ponad 3 lata temu (27.01.2015 12:32:10)
precle z kminem i kuminem (Ka'ach bilmalch) « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Zabieramy się do przepisów z naszej nowej, mocno wyczekiwanej książki kucharskiej, "Jerozolima" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Mamy ochotę wypróbować je wszystkie, więc pewnie często będą się u nas pojawiać. Zaczynamy od precli/obwarzanków z kminem i kuminem. Są świetnym pomysłem na przekąskę czy też przystawkę.

Składniki na 30-40 obwarzanków:
500 g mąki pszennej przesianej przez sito
100 ml oleju słonecznikowego
100 g miękkiego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka drożdży w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 1/2 uprażonych, lekko zmiażdżonych ziaren kminu rzymskiego
ok. 100 ml wody
1 roztrzepane jajko
2 łyżeczki białych i czarnych ziaren sezamu (mieliśmy tylko białe pod ręką)
Dip:
35 g natki pietruszki (liście i łodygi)
1 wyciśnięty ząbek czosnku
25 g jasnej pasty tahini
125 g greckiego jogurtu
25 ml soku z cytryny
szczypta soli

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiejcie do dużej miski. Pośrodku zróbcie wgłębienie i dodajcie olej, masło, drożdże, proszek do pieczenia, cukier, sól, kumin i kmin. Dobrze wymieszajcie. Dodajcie powoli wodę i zagniećcie gładkie ciasto.
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Odrywajcie małe kawałki ciasta (ok. 25 g.) i uformujcie z nich kulki. Z kulek uformujcie paluchy o grubości ok. 1 cm i długości 12-13 cm. Z każdego palucha uformujcie obwarzanek i ułóżcie na blasze w 2 cm. odstępach. Posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie ziarnami sezamu. Odstawcie do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczcie przez 20 - 25 minut, aż będą złotobrązowe. Odstawcie do ostygnięcia. Obwarzanki można przechowywać do 10 dni w zamkniętym pojemniku.
Wszystkie składniki dipu zmiksujcie na jednolity sos. Jeśli jest za gęsty dodajcie łyżkę wody. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować