Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

delikatna zupa łososiowa

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (16.11.2012 13:07:07)
delikatna zupa łososiowa « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Mieliśmy ochotę na delikatny chiński wywar z ryżowym makaronem.

Składniki:

1/2 pora
3 szalotki, posiekane
pęczek szczypiorku, pokrojony na 3cm kawałki
2-3 marchewki
2-3 liście kapusty
4 cm kawałek imbiru, pokrojony
2-3 łyżki sosu rybnego
pieprz, 5-7 ziaren
1,5 l wody
oliwa
opakowanie makaronu ryżowego
200-250 g świeżego łososia, pokrojonego w 3 cm kostkę

Zacznijcie od wywaru. W głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oliwy, wrzućcie tam imbir, szalotkę i szczypiorek, podsmażcie aż puszczą aromat. Zalejcie wszystko wodą, dodajcie marchew, liście kapusty, ziarenka pieprzu. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 1 h, na koniec dodajcie sos rybny. Wrzućcie łososia do zupy i łyżką cedzakową wyjmijcie go do miski kiedy się ugotuje. Makaron ryżowy przygotujcie wg przepisu na opakowaniu. Wywar przecedźcie, zalejcie nim makaron przełożony do misek, na wierzchu ułóżcie ugotowanego łososia. Posypcie szczypiorkiem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować