Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

marynowana ryba słodko-kwaśna

w

Prosto Z Kuchni

ponad 3 lata temu (20.03.2015 12:12:14)
marynowana ryba słodko-kwaśna « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Kolejne nasze odkrycie z przepastnej księgi z przepisami wprost z Jerozolimy. Jeśli znudzeni już jesteście zwykłą, smażoną czy pieczoną rybą, ten przepis jest dla Was!

Składniki:
3 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule, pokrojone w plasterki o grubości 1 cm
1 łyżka nasion kolendry
2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone na 1 cm plasterki
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 liście laurowe
1,5 łyżki curry w proszku
3 pomidory posiekane (320 g)
2,5 łyżki cukru
5 łyżek octu jabłkowego
500 g filetów białej ryby, podzielonych na 4 części
mąka z solą i pieprzem do oprószenia
2 duże jajka, roztrzepane
20 g posiekanej kolendry
sól, pieprz

Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Rozgrzejcie 2 łyżki oliwy na dużej patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Dodajcie cebulę oraz nasiona kolendry i smażcie na średnim ogniu 5 minut, często mieszając. Dorzućcie papryki i smażcie kolejne 10 minut, potem dodajcie czosnek, liście laurowe, proszek curry i pomidory. Smażcie jeszcze 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajcie cukier, ocet, 1,5 łyżeczki soli, trochę czarnego pieprzu i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
W tym czasie podgrzejcie resztę oliwy na osobnej patelni. Rybę posólcie, zanurzcie w mące, a następnie w jajku i smażcie 3 minuty, przewracając raz na drugą stronę. Osuszcie rybę na papierowym ręczniku i włóżcie do naczynia z warzywami, odsuwając je na bok, tak by ryba leżała na dnie. Zalejcie rybę i warzywa mniej więcej 250 ml wody. Włóżcie naczynie do piekarnika na 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjmijcie i odstawcie do wystygnięcia. Możecie rybę podać od razu po ostudzeniu, ale lepiej smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce. Przed podaniem doprawcie do smaku solą i pieprzem (jeśli potrzeba) i posypcie kolendrą. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować