Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

wołowina po mongolsku

w

Prosto Z Kuchni

ponad 2 lata temu (24.08.2015 13:42:38)
wołowina po mongolsku « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Zamarzyła nam się wołowina w trochę innej formie niż stek czy gulasz. Poszukaliśmy inspiracji w internecie, oto co nam wyszło.

Składniki:
300-400 g wołowiny, my użyliśmy rostbefu
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki oleju roślinnego

sos:
2 łyżki oleju
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżka posiekanego drobno imbiru
1/2 szklanki wody
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki płatków chili
pęczek szczypiorku, posiekany

Włóżcie wołowinę na 15 minut do zamrażalnika, to pomoże Wam łatwiej pokroić ją potem w plastry. Pokrójcie wołowinę, przecinając ścięgna, w cienkie plastry, wielkości kęsa. Do woreczka wsypcie mąkę kukurydzianą, następnie wrzućcie do niej wołowinę, dobrze obtoczcie, wyłóżcie wołowinę na sito, żeby opadł nadmiar mąki. W małym rondelku wymieszajcie ze sobą olej, sos sojowy, cukier, czosnek, wodę, ocet ryżowy i płatki chili. Gotujcie sos na małym ogniu, czasem mieszając, ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawcie. Na patelni rozgrzejcie na średnim ogniu olej, aż będzie gorący, dodawajcie partiami wołowinę, smażcie aż zbrązowieje, odkładajcie na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem. Wrzućcie z powrotem wołowinę na patelnię, zalejcie ją sosem, żeby dobrze pokrył całość, chwilę pogotujcie. Podawajcie z ryżem, mięso posypcie szczypiorkiem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować