Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem (eintopf)

w

Prosto Z Kuchni

ponad 2 lata temu (21.09.2015 12:42:43)
makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem (eintopf) « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Kolejny, szybki, makaronowy eintopf.

Składniki:
4 plastry wędzonego boczku,
2 ząbki czosnku, posiekane
250 g makaronu (użyliśmy rigatoni)
3/4 szklanki wywaru z kurczaka
3/4 szklanki wody
sól, pieprz
1 szklanka mrożonego groszku
1/2 szklanki tłustej, gęstej śmietany
1/2 szklanki startego parmezanu

Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony boczek, smażcie do chrupkości, wyjmijcie łyżką cedzakową i odłóżcie na papierowy ręcznik. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie makaron, wodę, wywar, sól, pieprz, wymieszajcie, zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień, gotujcie pod przykryciem, aż makaron się ugotuje, ale będzie al'dente (ok. 8-10 minut). Dodajcie groszek, parmezan i śmietanę. Gotujcie ok. 3-5 minut,aż sos zgęstnieje. Posypcie usmażonym boczkiem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować