Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

zupa czosnkowa

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (20.11.2012 20:38:01)
zupa czosnkowa « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 4

Nie ma co się oszukiwać sezon zupowy w pełni. Uwielbiamy czosnek. Dlatego tej zupy nie mogło zabraknąć.
Przepis na cztery porcje.

Składniki:

3 główki czosnku,
5 szklanek wywaru warzywnego,
4 gałązki tymianku,
2 łyżki mąki,
1 łyżka masła,
oliwa z oliwek,
sól pieprz,
4 kromki chleba,
100 gr niebieskiego sera,
szczypiorek do posypania.

Do garnka o grubym dnie wrzućcie obrane ząbki czosnku, dwie gałązki tymianku, zalejcie oliwą, tak żeby przykryła czosnek. Gotujcie na małym ogniu przez ok. 30 minut. Czosnek powinien delikatnie zbrązowieć i zmięknąć. Wyjmijcie czosnek łyżką cedzakową i wrzućcie go do garnka. Oliwę z gotowania zostawcie do przygotowywania innych potraw. Jest super. Dodajcie łyżkę oliwy, tej z gotowania. Rozgniećcie czosnek łyżką. Garnek postawcie na małym ogniu. Po chwili dodajcie mąkę, masło, dobrze wymieszajcie gotujcie przez ok. 3 minuty. Następnie wlejcie wywar, wrzućcie resztę tymianku, doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie przez 15 minut. W tym czasie przygotujcie grzanki. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Kromki skropcie oliwą i poukładajcie na nich ser. Zapieczcie w piekarniku, tak żeby ser się rozpuścił. Do każdej miski z zupą wrzućcie grzankę i posypcie szczypiorkiem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować