Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

makaron tajski z cukinią i grzybami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 3 lata temu (01.10.2015 12:58:27)
makaron tajski z cukinią i grzybami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Szybki, esencjonalny i sycący makaron.

Składniki:
300 g makaronu soba
150 g pieczarek, pokrojonych
2 łyżki oliwy
2 jajka
1/2 łyżeczki płatków chili
1 mała cukinia, przekrojona wzdłuż, następnie na 2 cm kawałki
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu Siracha
4 cm świeżego imbiru, posiekane
garść posiekanego szczypiorku
garść uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca

Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedźcie, przelejcie zimną wodą, odstawcie. Na patelnię wlejcie 1 łyżkę oliwy, wbijcie jajka, dodajcie płatki chili, wymieszajcie, usmażcie jak jajecznicę, odstawcie.
W misce wymieszajcie ze sobą: cukier, sos sojowy, imbir i sirachę, odstawcie.
Na patelnię wlejcie kolejną łyżkę oliwy, wrzućcie pieczarki, cukinię i czosnek, smażcie aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią. Dodajcie do nich makaron, usmażone jajka, zalejcie wszystko przygotowanym sosem, wymieszajcie delikatnie. Makaron podawajcie posypany szczypiorkiem i uprażonymi orzechami. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować