Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

minestrone

w

Prosto Z Kuchni

ponad 2 lata temu (15.02.2016 13:14:01)
minestrone « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Kolejny raz zaglądamy do książki Suwały i Barona, tym razem przepis na minestrone tego pierwszego pana :) Nam przypadło do gustu bardzo!

Składniki

zupa:
200 g boczku wędzonego
500 ml pomidorów z puszki
4 cebule
1 duży por
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego korzenia selera
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
3 liście laurowe
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy do smażenia
kilka liści bazylii
parmezan

klopsiki
500 g mięsa mielonego wołowego
100 g boczku wędzonego
100 g miękiszu z bułki wrocławskiej
100 ml mleka
1 jajko
2 szalotki bananowe
30 g natki pietruszki
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
mąka do obtaczania klopsików
papryka słodka (najlepiej wędzona)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Korzeń selera, seler naciowy, marchewki i pietruszki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w dużą kostkę, ale nie większą niż 1 cm. Cebulę, czosnek posiekajcie, a por pokrójcie w prążki. Boczek pokrójcie w taką samą kostkę jak warzywa. Garnek mocno rozgrzejcie na dużym ogniu. Zmniejszcie płomień na średni, wlejcie oliwę i wrzućcie pokrojony boczek. Zrumieńcie go, ciągle mieszając, potem dodajcie cebulę. Po minucie smażenia wrzućcie czosnek i pora. Kiedy warzywa będą szkliste, lekko zabarwione, a w kuchni zacznie się unosić zapach boczku i cebuli, zalejcie całość wodą (autor nie podaje ile, my daliśmy około 1L) i dodajcie pomidory z puszki. Poczekajcie, aż zupa się zagotuje, następnie zmniejszcie ogień, aby wywar gotował się powoli. Wrzućcie resztę warzyw, liście laurowe, tymianek i rozmaryn. najlepiej zwinąć je w liść pora (lub gazę) i związać- dzięki temu, będzie je łatwo wyjąć. Kiedy zupa będzie się gotować, przygotujcie klopsiki.

Zaloguj się, aby móc komentować