Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

wieprzowina w orzechach na burakach i szpinaku

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (28.11.2012 13:09:39)
wieprzowina w orzechach na burakach i szpinaku « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Przepis Agnieszki Kręglickiej znaleziony kiedyś w Wysokich Obcasach. Harmonia smaków nas powaliła. Doskonałe!

Składniki:

ok. 1/2 kg polędwicy wieprzowej,
garść pokruszonych orzechów laskowych,
3 buraki upieczone i obrane,
2 garście liści szpinaku,
garść suszony żurawin,
1/2 szklanki soku jabłkowego
oliwa do smażenia

sos:
sok z 1/2 cytryny,
łyżeczka miodu,
łyżeczka musztardy dijon
2 utarte ząbki czosnku,
1/4 szklanki oliwy,
sól, pieprz.

Mięso pokroić na nieduże steki, posypać pieprzem i wgnieść w nie orzechy. Wymieszać składniki sosu. Żurawinę zagotować w soku jabłkowym. Buraki obrać i obieraczką do warzyw pokroić w cienkie wstążki, wymieszać z sosem. Szpinak wymieszać z sosem. Mięso usmażyć z obu stron. Na talerzach układać buraki, na nich liście szpinaku, na czubku rumiane steki. Na koniec posypać żurawinami. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować