Pinka!

makaron z kurczakiem, brokułami, chili, grzybami i orzeszkami ziemnymi «
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Sycąca micha pełna smaków, komu, komu?

Składniki:

kurczak:

1/2 kg kurczaka, użyliśmy piersi, pokrojonego w kostkę
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki pieprzu

sos:

2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu

makaron:

150 g makaronu ryżowego, soba, jaki lubicie
2 łyżki oleju roślinnego
120 g pieczarek, posiekanych
1 szklanka kwiatów brokułu
3 dymki, posiekane
garść posiekanego szczypiorku
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka posiekanego imbiru
6-8 suszonych chili
1/4 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych
łyżka uprażonych nasion sezamu
cząstki limonki, do skropienia

Połączcie kurczaka ze składnikami marynaty, wymieszajcie, odstawcie na 10-15 minut.
Wymieszajcie składniki sosu w miseczce, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu, możecie przelać go zimną wodą, bądź dodać kilka kropli oleju sezamowego, aby się nie posklejał.
Na głębokiej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oleju, odcedźcie kurczaka z marynaty i wrzućcie go na rozgrzany olej, smażcie ok 4-5 minut, dodajcie warzywa, wymieszajcie, dodajcie aż będą chrupiące.
Łyżką cedzakową przenieście warzywa z kurczakiem do miski. Na patelnię wlejcie kolejną łyżkę oleju, rozgrzejcie, dodajcie chili, podsmażcie aż zmieni kolor, ale się nie spali, dodajcie dymkę, czosnek, imbir, smażcie kilka sekund. Dodajcie kurczaka z warzywami oraz sos, wymieszajcie dodając ugotowany makaron i uprażone orzechy. Wyłóżcie do misek. Posypcie sezamem i szczypiorkiem, podajcie z cząstkami limonki. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować