Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

tartaletki ze śledziem musztardowo-miodowym

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (19.12.2012 13:06:49)
tartaletki ze śledziem musztardowo-miodowym « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Lubimy śledzie, w oleju, occie, śmietanie,miodzie w sałatce czy też w bułce.
Dziś kolejna jego odsłona...podany na tartaletkach.

Składniki:

25 dag śledzi korzennych
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka ciemnego miodu
5 łyżek wody
2 łyżki oliwy

ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy
80 g masła
1/2 szklanki wody

nadzienie
1 jabłko
1 czerwona cebula
2 jajka
200 ml śmietany (12%)
sól, pieprz
Śledzie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę 2 cm. Zróbcie dressing ubijając razem musztardę, miód, wodę oraz oliwę. Śledzie zalejcie dressingiem i odstawcie na 2-3 godziny.
Zajmijcie się ciastem, z podanych składników zagniećcie ciasto, zawińcie w folię i odstawcie na 30 min do lodówki. Jabłko i cebulę posiekajcie, wymieszajcie z jajkami i śmietaną, doprawcie solą i pieprzem.
Ciasto wyjmijcie z lodówki i cienko rozwałkujcie. Podzielcie na porcje i przełóżcie do foremek, nakłujcie widelcem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160'C na 15 min. Ostudźcie ciasto i wlejcie na nie farsz i zapiekajcie przez 20-25 min. Śledzia ułóżcie na przestudzonych tartaletkach. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować