Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

flądra w orzechach pistacjowych na szpinaku

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (17.01.2013 13:05:28)
flądra w orzechach pistacjowych na szpinaku « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 4

Dostaliśmy w prezencie trochę świeżej flądry. Dawno jej nie jedliśmy, postanowiliśmy zatem darować jej "zwykłą" panierkę i ubraliśmy ją w coś bardziej wyjściowego :)

Składniki:

2-4 filety flądry
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów pistacjowych
1 cytryna
2 łyżka masła, w małych kawałkach
oliwa
sól, pieprz
garść świeżego szpinaku

Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Na rozgrzaną oliwę wrzućcie na chwilę szpinak, aż się lekko skurczy, posólcie go, popieprzcie, odstawcie. Naczynie żaroodporne posmarujcie oliwą, ułóżcie w nim filety flądry, które posólcie i popieprzcie i skropcie oliwą. Orzechy pistacjowe rozdrobnijcie w moździerzu bądź w małym malakserze. Posypcie nimi filety, nie żałujcie orzechów! Skropcie porządnie cytryną. Następnie ułóżcie na filetach kawałki masła. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 10 min. Pod koniec pieczenia, przełóżcie naczynie na najwyższą półkę i czekajcie aż orzechy zaczną się rumienić, uważajcie, żeby ich nie spalić. Wyłóżcie filety na liście szpinaku, podawajcie z cząstkami cytryny. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować