Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

makaron z krewetkami, szpinakiem, cytryną i pomidorami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 6 lata temu (22.08.2012 18:26:12)
makaron z krewetkami, szpinakiem, cytryną i pomidorami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 5

Mieliśmy ochotę na lekki, letni makaron...

Składniki:

20 szt. obranych, obgotowanych krewetek
2 łyżki startej skórki z cytryny
świeży tymianek, oregano i bazylia
2 ząbki czosnku
oliwa
8-10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
200g świeżego szpinaku
2-3 łyżki soku z cytryny
250g makaronu, my użyliśmy linguine
sól, pieprz
parmezan

Na talerzu wyłóżcie krewetki, posólcie je, popieprzcie, posypcie 1 łyżką skórki z cytryny oraz pokrojonymi ziołami, wymieszajcie i odstawcie.
Na patelni rozgrzejcie oliwę, zmniejszcie na średni ogień, wrzućcie czosnek i smażcie ok 20-30 sekund, dodajcie pokrojone pomidorki i resztę skórki z cytryny. Posólcie i popieprzcie, smażcie ok. 2 min. Dodajcie krewetki i smażcie kolejne 2 min.
W międzyczasie ugotujcie makaron al' dente. Gdy będziecie go odcedzać, zostawcie 1/2 szklanki wody z gotowania. Makaron wrzućcie z powrotem do garnka, wlejcie zostawioną wodę i liście szpinaku. Wymieszajcie dobrze i przykryjcie, odczekajcie 2min. Dorzućcie krewetki z pomidorami i jeszcze raz wymieszajcie i skropcie sokiem z cytryny. Wyłóżcie makaron na talerze, posypcie parmezanem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować