Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

ryba z rozmarynem i oliwkami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (30.08.2012 15:10:24)
ryba z rozmarynem i oliwkami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Trafiliśmy ostatnio w jednym z kanałów kulinarnych na prosty przepis na białą rybę.
Postanowiliśmy go dla Was przetestować. Wynik jest jak najbardziej pozytywny, spróbujcie! :)

Składniki:

2-3 filety białej ryby o zwartym mięsie
sól
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki pszennej
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 łyżki czarnych oliwek, posiekanych w plastry (na stanie mieliśmy tylko zielone :>)
2 łyżki listków rozmarynu, i 2 gałązki do dekoracji
1 łyżka masła
1 cytryna pokrojona w cząstki, do dekoracji
Filety posólcie i popieprzcie. Lekko oprószcie mąką, nadmiar strząśnijcie. Na rozgrzaną na patelni oliwę wyłóżcie filety i smażcie 1-2min. Zmniejszcie ogień i przewróćcie filety na drugą stronę i smażcie 1-2min. Odlejcie delikatnie oliwę z patelni i wrzućcie na nią z boku ryby czosnek i smażcie 10-15 sek, po czym zalejcie wszystko winem, dorzućcie oliwki i rozmaryn, gotujcie, aż wino odparuje. Na podgrzane talerze wyłóżcie rybę, następnie do pozostałych na patelni dobroci dorzućcie masło. Maślano-oliwkowo-rozmarynowym sosem polejcie rybę. Obok wyłóżcie cząstki cytryny do skropienia. Wyłóżcie gałązki rozmarynu, podawajcie. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować