Pinka!

polędwiczki wieprzowe w sosie ze śliwowicą z pieczonymi ziemniakami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Świetna propozycja na obiad świąteczny.
Wiadomo nie od dziś, że alkohol z jedzeniem lubią się wzajemnie :) Dziś kolejne danie na potwierdzenie tego faktu.

Składniki:
500-600 g polędwicy wieprzowej
50 ml śliwowicy
100 ml soku z aronii
2 łyżki masła
1 łyżeczka oliwy
300 ml bulionu wołowego
150 ml śmietany 30%
1 szalotka, posiekana
sól
pieprz

ziemniaki:
5-6 umytych ziemniaków w skórce, pokrojonych w ćwiartki
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
oliwa
Ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem wrzućcie do naczynia żaroodpornego, posólcie, popieprzcie, porządnie skropcie oliwą i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 190'C na 40-45 minut.
Polędwiczki natrzyjcie solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z masłem, wrzućcie polędwiczki i obsmażcie je chwilę z każdej strony. Wyjmijcie je z patelni, a na tym samym tłuszczu zeszklijcie szalotkę i znów dodajcie polędwiczki. Wlejcie bulion, sok i śliwowicę. Przykryjcie i duście na średnim ogniu ok. 20 minut, aż polędwica będzie miękka (uważajcie, żeby jej nie wysuszyć). Wyjmijcie polędwiczki i zawińcie je w folię aluminiową, odstawcie na bok. Zwiększcie ogień do maksymalnego i poczekajcie aż połowa sosu się zredukuje. Dodajcie śmietanę, zagotujcie i doprawcie, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować