
eintopf
przypięła
buraczane jaja wielkanocne
wProsto Z Kuchni
ponad 5 lata temu (19.03.2013 12:49:39)
Przypnij
1
Fajne
0
A może by tak te nasze jaja trochę ożywić na Wielkanoc?
Potrzebujecie:
2 duże buraki
2 szklanki wody
1 szklanka octu winnego
1 łyżka cukru
pół łyżeczki soli
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
5-6 jaj kurzych bądź 8-10 przepiórczych
Jaja ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek.
Buraki umyjcie (nie trzeba ich obierać), pokrójcie na plasterki, wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą i octem, dodajcie przyprawy i gotujcie 10-15 minut. Zostawcie do ostygnięcia. Kiedy marynata jest zimna, przecedźcie ją.
Do odcedzonej marynaty włóżcie ugotowane, zimne i obrane jaja, tak by całe były zanurzone. Zostawcie w marynacie na 12 godzin. Smacznego!
Zaloguj się, aby móc komentować