Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

pizza z boczkiem i warzywami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (10.04.2013 12:54:14)
pizza z boczkiem i warzywami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Pizza time!

Składniki:

ciasto:
proporcje tu podane starczają na wypełnienie ciastem dwóch blach o średnicy 30 cm, jedną z porcji możecie śmiało zamrozić,

1/2 kg mąki
1 opakowanie suszonych drożdży, 7 g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
300 ml letniej wody


farsz:
100-150 g boczku w plastrach
1 papryka czerwona, pokrojona w paski
1 papryka zielona, pokrojona w paski
100 g pieczarek, posiekanych w plastry
1 mały por, posiekany (tylko biała część)
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 kulka mozzarelli
3-4 łyżki przecieru bądź sosu pomidorowego
zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, cząber
sól
Drożdże i cukier wymieszajcie z wodą i odstawcie na 5 minut. Mąkę wsypcie do miski i dodajcie sól. Gdy drożdze zaczną pracować wlejcie je do miski z mąką. Ciasto wyrabiajcie początkowo w misce, gdy składniki się połączą, wyłóżcie je na kuchenny blat, bądź stolnicę opruszone mąką i dalej zagniatajcie, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Opruszone mąką, przykryjcie folią do żywności i odstawcie na 15 minut, żeby nieco odpoczęło od tego ugniatania. Gdy już wypocznie, podzielcie na 2 części, jedną wrzućcie do zamrażalnika, będzie na później, drugi kawałek rozwałkujcie do wielkości zbliżonej do blachy. Gotowe ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie cienko przecierem, bądź sosem pomidorowym, posypcie ziołami i solą. Dodajcie wszystkie warzywa, boczek i porwaną na kawałki mozzarellę. Na koniec wrzućcie znów trochę przypraw. Wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 250'C na 8-10 minut. Skropcie oliwą. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować