Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

krem z zielonych szparagów

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (09.05.2013 14:21:49)
krem z zielonych szparagów « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Nareszcie nastał maj! A w raz z nim niekończące się świętowanie urodzin w naszym domu oraz...czas na szparagi!!!

Dziś zupa, krem.

Potrzebujecie:
1kg zielonych szparagów
2 średnie cebule
10 dag masła
3 szklanki bulionu z kurczaka
600 ml śmietany 30%
2 gałązki świeżego tymianku
sól
biały pieprz
parmezan starty na grubych oczkach (opcjonalnie)
Szparagi umyjcie, obetnijcie twarde końcówki u dołu 3-5cm, odetnijcie główki, które ugotujcie w osolonej wodzie, tak aby były nadal jędrne.
Resztę szparagów obierzcie ze skórki i pokrójcie na kawałki 2-3cm.
Cebulę posiekajcie drobno i wrzućcie na roztopione masło, jak się zeszkli dodajcie kawałki szparagów i podsmażcie.
Wlejcie bulion, śmietanę i gotujcie 30 min. Doprawcie pieprzem, solą i tymiankiem, zmiksujcie.
Do zupy włóżcie główki szparagów, posypcie parmezanem i tymiankiem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować