Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

pieczony łosoś na szparagach

w

Prosto Z Kuchni

ponad 7 lata temu (10.05.2013 12:39:28)
pieczony łosoś na szparagach « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 4

Przepraszamy wszystkich Was, którzy nie lubicie szparagów...są w ogóle tacy? :)
My je uwielbiamy, więc pewnie często będą teraz u nas gościć.

Składniki:

pęczek szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sok z 1/2 cytryny
250 g świeżego łososia
sól
pieprz cytrynowy
1 ząbek czosnku, posiekany w plasterki
kilka gałązek tymianku cytrynowego
oliwa do skropienia


Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Kawałki łososia ułóżcie na folii aluminiowej, posólcie, popieprzcie, wyłóżcie plasterki czosnku, gałązki tymianku, skropcie wszystko oliwą i zawińcie w "cukierek". Pieczcie ok. 20 minut, w zależności od grubości filetów. Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki. Do wrzątku wrzućcie sól, cukier, sok z cytryny i szparagi. Gotujcie aż będą al'dente, 5-7 minut. Wyłóżcie szparagi na talerz, ułóżcie na nich upieczonego łososia. Skropcie wszystko oliwą i sokiem z cytryny. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować