Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

tarta z brokułami, podwędzaną szynką i pomidorami

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (13.05.2013 13:12:30)
tarta z brokułami, podwędzaną szynką i pomidorami « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 5

Lubimy tarty, są świetne zarówno na śniadanie, obiad czy kolację przy winie...

Składniki:


kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
9 łyżek zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
100 g startego parmezanu
farsz:
różyczki z 1 brokuła
1 cebula pokrojona w pióra
kilka pomidorków cherry, przeciętych na pół
100 g podwędzanej szynki, pokrojonej w paski
1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
1 łyżka świeżej szałwii, posiekanej
1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1/3 szklanki startego żółtego sera, użyliśmy sera Edamskiego
sól
pieprz
Jeśli planujecie robić tartę na śniadanie, proponujemy zrobić kruche ciasto dzień wcześniej, co by trochę cennego czasu rano zaoszczędzić:)
Wrzućcie wszystkie składniki ciasta do malaksera, posiekajcie i zagniećcie. Jeśli obawiacie się późniejszego wałkowania i przekładania ciasta do formy, zróbcie to od razu. Rozwałkujcie gotowe ciasto na okrąg nieco większy niż Wasza forma, przełóżcie je do formy, jeśli coś Wam się urwało, doklejcie w tym miejscu kawałek ciasta. Wstawcie formę na 1 h do lodówki. Piekarnik rozgrzejcie do temp. 200'C. Wyjmijcie formę z ciastem, które ponakłuwajcie delikatnie widelcem. Pieczcie ok. 15 min. Odstawcie do wystygnięcia.
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzućcie cebulę i podsmażcie, aż się lekko zrumieni. Odstawcie do wystygnięcia.
Brokuły wrzućcie do osolonego wrzątku na 3-5 minut, odcedźcie i odstawcie. Jajka wymieszajcie ze śmietaną, serem, cebulą, ziołami, solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wylejcie masę z jajek, rozprowadźcie łopatką. Ułóżcie brokuły, szynkę i pomidorki. Wstawcie do pieca rozgrzanego do 180'C na ok. 40 minut. Posypcie świeżym oregano. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować