Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

zupa z cukinii na mleku

w

Prosto Z Kuchni

ponad 4 lata temu (03.06.2013 13:14:33)
zupa z cukinii na mleku « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Delikatna dzięki mleku, kwaśna dzięki cytrynie, orzeźwiająca dzięki mięcie...

Składniki:

750 g - 1 kg niedużych cukinii, starte na grubej tarce
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki masła
2 cebule, posiekane
500 ml bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki posiekanej mięty
750 ml mleka
1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
4 cienkie plastry cytryny



Połowę startej cukinii wyłóżcie do durszlaka umieszczonego nad miską, posypcie solą, przykryjcie pozostałą częścią cukinii i ponownie posypcie solą. Odstawcie do odsączenia na 25-30 minut. Następnie wybierzcie małymi garstkami cukinię, wyciskając resztę soku. Przełóżcie z powrotem do durszlaka, opłuczcie wodą, by usunąć resztki soli. Ponownie wyciśnijcie i odstawcie.
Masło rozpuśćcie w rondlu, na małym ogniu. Dodajcie cebulę i smażcie przez 3-4 minuty, aż się zeszkli. Następnie zalejcie bulionem, przykryjcie i duście przez 15-20 minut. Odstawcie, by zupa delikatnie ostygła. Zmiksujcie, dodajcie cukinię, gałkę i 1 łyżeczkę mięty. Doprowadźcie do wrzenia, przykryjcie i gotujcie 6-8 minut. Dodajcie mleko, sok cytrynowy i doprawcie solą i pieprzem. Zupę podgrzejcie, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. Podawajcie posypaną pozostałą miętą i udekorowaną plastrami cytryny. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować