Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

szpinakowe gniocchi

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (14.06.2013 12:56:59)
szpinakowe gniocchi « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 1

Kopytka, kluski, grudy, gniocchi...jak zwał tak zwał...lubimy, bardzo lubimy!

Składniki:

500 g szpinaku
500 g ugotowanych ziemniaków
1 żółtko
1 łyżka soli
szczypta pieprzu
1 szklanka mąki i trochę do obsypania stolnicy
garść uprażonych orzeszków piniowych
parmezan do posypania
oliwa do skropienia


Szpinak umyjcie, osuszcie, wrzućcie na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażcie, aż się zredukuje. Odstawcie do wystygnięcia. Odsączcie i posiekajcie drobno. Praską ubijcie ziemniaki, dodajcie do nich szpinak, sól, szczyptę pieprzu, żółtko. Zagniatajcie ciasto. Mąkę dodawajcie partiami, ciasto ma być suche i zwarte i dość elastyczne. Jeśli będzie za suche, dodajcie trochę wody, jeśli za mokre, trochę mąki. Ciasto podzielcie na 3 porcje, na posypanej mąką stolnicy z każdej uformujcie wałek grubości kiełbaski . Każdy wałek pokrójcie na kluseczki o długości 2,5 cm. Surowe kopytka ułóżcie na posypanej mąką tacy i wstawcie do lodówki na 10-20 min, żeby odpoczęły. Wrzućcie na wrzątek na ok. 3 - 4 min, aż wypłyną. Wyłóżcie na talerz, posypcie parmezanem i orzeszkami, możecie skropić oliwą. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować