Pinka!

Ina
Ina przypięła

białe szparagi z szalotką i cytryną w białym winie

w

Prosto Z Kuchni

ponad 6 lata temu (18.06.2013 23:23:09)
białe szparagi z szalotką i cytryną w białym winie « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 2

Świetne na przystawkę do wina, czy jako dodatek do ryb czy mięs. Delikatne, cytrynowe...

Składniki:

pęczek białych szparagów
1 szalotka
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżki masła
oliwa
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz cytrynowy
sól
tymianek cytrynowy (zapomnieliśmy o nim na zdjęciu)
Szparagi umyjcie, obierzcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki. Wrzućcie do osolonej wody, z odrobiną cukru i gotujcie ok. 5 minut, aż będą al'dente. Na głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oliwy, wrzućcie posiekaną szalotkę chwilę smażcie, dodajcie wino, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Czekajcie aż sos się zredukuje do połowy, dodajcie sól i pieprz, następnie masło, wszystko wymieszajcie. Szparagi ułóżcie na talerzu, polejcie sosem, posypcie pieprzem cytrynowym i tymiankiem cytrynowym. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować