Pinka!

eintopf
eintopf przypięła

penne z czarnymi oliwkami (penne alle olive nere)

w

Prosto Z Kuchni

ponad 5 lata temu (08.07.2013 13:19:20)
penne z czarnymi oliwkami (penne alle olive nere) « »
Przypnij! Lubię to Źródło
Przypnij 3

Przedstawiamy kolejną recepturę z "The Silver Spoon", biblii kuchni włoskiej.
Przepis idealnie odzwierciedla hasło: Im prościej, tym lepiej :)

Składniki:

250 g makaronu penne lisce
80 g czarnych, wydrylowanych oliwek, pokrojonych w plastry
100 ml śmietany 30%
10 g startego parmezanu



Oliwki wrzućcie do rondla o grubym dnie, zalejcie śmietaną i gotujcie na małym ogniu ok. 15 minut. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Włosi piszą, że na 1 litr wody powinno przypadać 10 g soli i 100 g makaronu.
Nałóżcie łyżkę sosu z oliwek na talerz, przykryjcie porcją makaronu, posypcie parmezanem i polejcie pozostałym sosem, dobrze wymieszajcie. Wyczytaliśmy, że makronów nie posypujemy parmezanem na końcu, tylko bezpośrednio na makaron, który potem polewamy sosem. Smacznego!

Zaloguj się, aby móc komentować